
رئیس جمهوری در سفر آمریکا هم از نخبگان خواست تا در اداره امور کشور سهم بگیرند. در همه ی این سالها و اتفاق هایی که افتاد باید متوجه شده باشند که « سهم گیری نخبگان در مدیریت کشور، فقط با بازنشسته شدن پیرمردان سیاست ممکن است که در برابر هر تغییر و اصلاحی که ضرورتی گریز ناپذیر است، مقاومت می کنند.»
از میان سخنان تازه رئیس جمهوری این نقل قول از او آمده بود : با وجود نخبگان کشور اگر اراده کنیم قادر هستیم همه ی مشکلات را حل کنیم.
سخن قشنگی است. به قول ما رسانه ای ها، می شود تیتر صفحه اول کرد. این گفته حامل و حاوی نکات مهمی است که در ابتدای امر، هم باید به آن باور داشت، و هم اینکه اراده آن را داشت، و به علاوه پذیرفت که تحقق این شعار، به همین راحتی ها هم که گفته شده نیست، و اگر آقای پزشکیان بتواند به این سخن خود عمل کند، بزرگترین خدمت را به کشور کرده است.
اگر در جستجوی نفرات برتر آزمونهای دانشگاهی و دارندگان نشان های ملی و بینالمللی علمی باشید و حال و روز آنان را پرسش کنید، خواهید دید که بسیاری از آنها جلای وطن کرده اند، علت؟ پاسخ شان : اینجا به نخبه ها بها نمی دهند.
نظامی نخبه پرور و بهره مند از نخبه ها است که در وهله نخست بپذیرد، مدیریت امور باید چرخشی و مبتنی بر شایسته سالاری باشد. چرخش نخبگان اساس یک ساختار مدیریتی سالم و صحیح است. اگر فهرست مدیران کشور در چهار دهه گذشته را بنگرید، خواهید دید که این چرخش در میان جمعی بسیار محدود و آنهم میان به اصطلاح خودی ها بوده است.
« آنچه در مهاجرت نخبگان و یا حاشیه گزینی آنها موثر است، کجسلیقگیها است. ما نباید با کج سلیقگیها و بیتدبیریها، نخبگان کشور را آزردهخاطر کنیم و حس تعلق به میهن را از آنها بگیریم »رئیس مرکز پژوهشهای مجلس /دنیایاقتصاد/ آبان ۱۴۰۲
این روزها زمانی به نسبت مناسب برای تخمین اوضاع و احوال اجتماعی کشور
است ، چرا که حتی خودی ها هم زبان به نقد شیوه ناصحیح اداره امور از تریبونهایی مانند نماز جمعه گشوده اند.
مهاجرت از کشور بهعنوان پدیدهای با فراوانی زیاد نه فقط در خانواده ها، که در محافل دانشگاهی و شاید هم بین سیاسیون و به صورت نگران کننده مطرح است .
شور بختانه این پدیده پیچیدگی و وضعیت بحرانی بخود گرفته است، برخی از ابعاد جدید مهاجرت ایرانیان را با هم مرور میکنیم:
۱- رشد میزان مهاجرت ایرانیان به خارج از کشور ( آمارفکت، بهمن ۱۴۰۲)
۲- تبدیل مهاجرت فردی به مهاجرت گروهی و خانوادگی ( ایران وایر، آذر ۱۴۰۲)
۳- افزایش مهاجرت متخصصین مانند پزشکان، پرستاران و کارگران ماهر ( خبرآنلاین، بهمن ۱۴۰۲)
۴- افزایش مهاجرت جوانان با استعداد برتر تحصیلی (تابناک)
۵- کاهش سن مهاجرت به گروه دانشآموزان ( عصر ایران، خرداد ۱۴۰۲)
۶- افزایش مهاجرت برخی از گروههای ورزشکاران و هنرمندان ( اعتماد آنلاین، ۳۱ خرداد ۱۴۰۲)
۷- افزایش مهاجرت زنان ( دنیای اقتصاد، ۱۷ آذر ۱۴۰۲)
۸- افزایش مهاجرت گروههای استارتاپی و موسسات دانش بنیان ( انتخاب، ۱۰ مرداد ۱۴۰۲)
٩- وزیر نیرو: شاهد مهاجرت نخبگان از صنعت برق به سایر حوزهها هستیم/ سرمایهگذاران پا به عرصه برق نمیگذارند. نطق مجلس در دفاع از وزارت
١٠- نتایج پیمایش رصد خانه مهاجرت : ۵۱ درصد از پزشکان و پرستاران ایرانی به دلایل کاری و ۳۳ درصد به دلایل تحصیلی قصد مهاجرت از کشور را دارند.
عمده دلایل مهاجرت پرستاران و پزشکان را مسائل کاری تشکیل میدهد.
در دهكده جهانى تمام افرادى كه مليت هاى مختلف دارند دايماً در حال چرخشند اما دانشى كه كسب مى كنند نهايتاً به ارتقا زادگاهشان مى انجامد برخى كشورها عمدتاً از طريق ارتباط با هموطنان خارج از كشورشان اداره مىشوند اما در إيران هر مسافرت علمی و هر فرصت اشتغالی در خارج از كشور، بلافاصله يك مهاجرت اجتماعى دايمی است كه ديگر به كار ایران نخواهد آمد .
*رئوف پیشدار ، استاد دانشگاه و روزنامه نگار
شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید
- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد