
دولت ایتالیا اعلام کرده است که هواپیماهای سازمانهای مردمنهاد که برای ردیابی قایقهای حامل مهاجرین در وضعیت اضطراری در دریای مرکزی مدیترانه مورد استفاده قرار میگرفتند، دیگر مجاز به برخاست از فرودگاههای جزایر سیسیل، پانتلریا و لامپدوزا نخواهند بود.
خبرگزاری رویترز به نقل از مقامات ایتالیایی گزارش داد که این تصمیم، که ظاهراً توسط سازمان هواپیمایی کشوری ایتالیا (ENAC) اتخاذ شده است، فعالیت سازمانهای مردمنهاد را در استفاده از هواپیماهای کوچک خود برای جستجو و شناسایی قایقهای نیازمند به امداد رسانی با مشکل جدی مواجه خواهد کرد.
این اقدام با انتقاد شدید سازمانهای مردمنهاد مواجه شده است. سازمان غیردولتی سیواچ در بیانیهای مطبوعاتی این اقدام را "به لحاظ سیاسی انگیخته و از نظر حقوقی غیرقابل دفاع" خواند.
پیش از این هم اوایل سال جاری، سازمان مردمنهاد SOS Humanity دادههایی منتشر کرد که نشان میدهد کشتیهای امداد و نجات در دریای مدیترانه سال گذشته بهدلیل محدودیتهای اعمالشده، زمان قابلتوجهی را صرف پیمودن مسیرهای طولانی برای رسیدن به بنادر پیادهسازی ایتالیا نمودهاند. این امر بهطور بالقوه بر سرعت و کارآمدی عملیات نجات تأثیر منفی میگذارد.
دولت ایتالیا ادعا میکند که اقدامات اخیرش منجر به کاهش غرقشدگی مهاجران در طول سفرهای مخاطرهآمیز شده است. این ادعا با همکاری با اتحادیه اروپا در جهت تشویق لیبی و تونس به کاهش شمار مهاجران خروجی از سواحل خود، دنبال میشود.
بااینحال، آمارهای رسمی حاکی از آن است که علیرغم ادعای دولت، در چهار ماهه نخست سال جاری، همچنان بیش از ۷۰۰ مهاجر در دریای مدیترانه جان خود را از دست داده یا مفقود شدهاند. بخش اعظم این تلفات در مسیر مرکزی بین تونس، لیبی و ایتالیا رخ داده است. برای مقایسه، در همین دورههای زمانی در سالهای ۲۰۲۳ و ۲۰۲۲ به ترتیب، ۱۱۲۶ و ۷۸۵ مهاجر جان باخته یا مفقود گزارش شدهاند.
لازم به ذکر است که بر اساس گزارشهای بینالمللی، حدود ۴۰ درصد از کل تلفات و ناپدید شدن مهاجران در سطح جهان در سال گذشته در دریای مدیترانه رخ داده است.
در زمینه ورود مهاجران، آمار رسمی نشان میدهد که تاکنون در سال جاری ۱۷۶۰۹ مهاجر از طریق دریا وارد ایتالیا شدهاند. این رقم در مقایسه با ۴۴۶۸۴ نفری است که در مدت مشابه سال ۲۰۲۳ وارد خاک ایتالیا شدهاند، کاهش قابل توجهی را نشان میدهد.
محدودیت فعالیت سازمانهای مردمنهاد در امدادرسانی دریایی به مهاجرین، چالشهایی را در عملیات نجات به وجود آورده است. با وجود ادعای دولت ایتالیا مبنی بر کاهش تلفات، آمارهای رسمی همچنان حاکی از تلفات قابل توجه مهاجران در دریای مدیترانه است. از سوی دیگر، آمار ورود مهاجران در سال جاری نسبت به سال گذشته کاهش یافته است.
شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید
- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد