
بر اساس گزارش مرکز نظارت بر آوارگی داخلی (IDMC) که در ۱۴ مه منتشر شد، در سال ۲۰۲۳، رقمی بیسابقهی ۷۵.۹ میلیون نفر در داخل کشور خود آواره شدند. این رقم، بالاترین میزان ثبتشدهی آوارگی داخلی تا به امروز است.
سازمان بینالمللی مهاجرت (IOM) در بیانیه خود با استناد به گزارش مذکور، بر فوریت رسیدگی به وضعیت آوارگان داخلی و اتخاذ تدابیر پیشگیرانه جهت مقابله با آوارگیهای آتی تأکید کرد. این سازمان اعلام نمود که نزدیک به ۴۷ میلیون مورد جدید آوارگی داخلی تنها در سال ۲۰۲۳ به ثبت رسیده است.
اوگوچی دانیلز، معاون مدیرکل سازمان بینالمللی مهاجرت، در این بیانیه خاطرنشان کرد: «با توجه به درگیریهای جاری و وقوع بلایای طبیعی در سراسر جهان، آمار تکاندهندهی ۴۷ میلیون مورد جدید آوارگی داخلی، حکایتی دردناک از رنجشهای انسانی را بازگو میکند.»
وی افزود: «این گزارش یادآورندهی ضرورت فوری و همهجانبهی گسترش برنامههای کاهش خطر بلایا، حمایت از صلحسازی، تضمین حمایت از حقوق بشر و در صورت امکان، پیشگیری از وقوع آوارگی پیش از وقوع فاجعه است.»
گزارش جهانی آوارگی داخلی (GRID) حاکی از آن است که درگیری و خشونت، عامل اصلی آوارگی ۲۰.۵ میلیون نفر در سال ۲۰۲۳ بوده است. در این میان، کشور سودان با تقریباً ۳۰ درصد و نوار غزه با ۱۷ درصد (معادل ۳.۴ میلیون نفر در سه ماه پایانی سال) بیشترین سهم را در این زمینه داشتهاند.
این گزارش همچنین افزود بلایای طبیعی همچنان عامل آوارگی میلیونها نفر در هر سال هستند. در سال ۲۰۲۳، بلایای طبیعی نظیر سیکلون فردی در جنوب شرقی آفریقا، زلزلههای ترکیه و سوریه و سیکلون موکا در اقیانوس هند، منجر به ۲۶.۴ میلیون مورد جابهجایی داخلی شده است که این رقم، ۵۶ درصد از کل آوارگیهای داخلی جدید را تشکیل میدهد.
شایان ذکر است که افزایش آوارگی ناشی از بلایای طبیعی در کشورهای با درآمد بالا مانند کانادا نیز مشاهده شده است. فصل بیسابقهی آتشسوزیهای گسترده در این کشور، منجر به آوارگی داخلی ۱۸۵ هزار نفر شده است.
این گزارش با اشاره به تشدید اثرات تغییرات اقلیمی، پیشبینی میکند که در سالهای آتی، با بدتر شدن فرکانس، مدت زمان و شدت بلایای طبیعی، شاهد افزایش تعداد افرادی باشیم که بر اثر این حوادث آواره میشوند. حوادث غمانگیزی که در هفتههای اخیر در برزیل و کنیا رخ داده است، مؤیدی بر این ادعا است.
با وجود این چالشهای جدی، گزارش مذکور بر وجود شکافهای دانش در حوزهی آوارگی داخلی تأکید میکند. جامعهی بینالمللی برای درک بهتر، پیشگیری، مدیریت و رسیدگی به آوارگیهای ناشی از درگیری و بلایای طبیعی، نیازمند دسترسی به دادههای جامع و دقیقتری است.
سازمان بینالمللی مهاجرت این گزارش را ابزاری ارزشمند برای شرکای بشردوستانه و توسعهای، دولتها و گروههای ذینفع مختلف توصیف کرده است. این سازمان بر این باور است که این گزارش میتواند در حل و فصل آوارگیهای موجود و آمادگی برای مواجهه با آوارگیهای آتی، نقش بسزایی ایفا نماید.
شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید
- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد