
یک روانشناس معتقد است وقتی خیلی از افرادی را که تمایل به مهاجرت پیدا کردهاند و تعداد آنها در حال افزایش است بررسی میکنیم متوجه میشویم که یکی از نکاتی که برای آنها از علل مهاجرت است احساس عدم امنیت است که شامل احساس عدم امنیت اقتصادی، شغلی و روانی میشود. احساس عدم امنیت روانی از اخباری مانند جنگ، دزدی، زورگیری و مسائلی از این دست تاثیر میگیرد و منجر به تصمیمگیریهای خاصی میشود.».
حسین ابراهیمی مقدم، روانشناس، مترجم و استاد دانشگاه با اعلام این مطلب افزود: وقتی خیلی از افرادی را که تمایل به مهاجرت پیدا کردهاند و تعداد آنها در حال افزایش است بررسی میکنیم متوجه میشویم که یکی از نکاتی که برای آنها از علل مهاجرت است همین احساس عدم امنیت است که احساس عدم امنیت اقتصادی، شغلی و روانی را شامل میشود. احساس عدم امنیت روانی از اخباری مانند جنگ، دزدی، زورگیری و مسائلی از این دست تاثیر میگیرد و منجر به تصمیمگیریهای خاصی میشود. کما اینکه ما شاهد هستیم تحت عنوان فرار مغزها تعداد زیادی از نخبگان که میتوانستند یا میتوانند در جامعه منشاء اثرات خیلی بزرگ و خوبی باشند، متاسفانه آوردههای خود را به کشورهای دیگر میبرند و آنها از یک لقمه حاضر و آماده استفاده تمام را میکنند.
وی گفت : از طرفی قتلهایی که تحت عنوان قتلهای ناموسی صورت میگیرد شاید اصل موارد فرهنگی یا دینی را به طور کل زیر سوال ببرد. مثلا فرد شاید با خودش این احساس را کند که اصلا بایستی در رابطه با اعتقادات خود بازنگری داشته باشم که چرا از کنار چنین اتفاقاتی به سادگی گذر میشود.
این روانشناس اضافه کرد: این موضوع در جوانان ما نیز تاثیر خاص خود را خواهد داشت به این گونه که حتی اگر تلاش زیادی هم کنند باز هم آینده چندان روشنی نخواهند داشت و با تاثیر القای کشورهای بیگانه شاید فکر کنیم که اگر اینجا نباشیم و جای دیگری ( کشور دیگری) باشیم، حال بهتری داشته باشیم. بنابراین خیلی از افراد تحصیل کرده در دانشگاههای برتر کشور مثل دانشگاه شریف عمدتا به فکر مهاجرت و خروج از کشور حتی بعد از کنکور خود هستند. در خیلی از این مواقع شاید افراد بگویند که کاری از ما ساخته نیست و با بازنشر اطلاعاتی که ممکن است صحت نداشته باشند به این احساس عدم امنیت اضافه کنند. اینجاست که بحث سواد رسانهای مطرح میشود. متاسفانه بسیاری از افراد جامعه سواد رسانهای لازم را ندارند و از هر منبعی اطلاعات دریافت میکنند که دشمنان قسم خورده ما هم در این شرایط از آب گلآلود ماهی میگیرند و باعث کاهش اتحاد، همدلی و همرنگی در جامعه شوند.
ابراهیمی مقدم ادامه داد: باید کارگروههایی در بدنه دولت و مجلس و ... تشکیل شود و قطعا باید روانشناسان در این کارگروهها حضور فعالتری داشته باشند (در کنار جامعهشناسان و فلاسفه) و راهکارهایی در سطح جامعه مطرح شود. در کنار این مسائل، بحث تزریق نشاط و شادی در جامعه اتفاق افتد که مسلما با بهبود سطح اقتصادی جامعه، امید واقعی نسبت به آینده چنین خواهد شد. اگر امید واهی به جامعه داده شود در کوتاه مدت ممکن است اثرگذار باشد اما در درازمدت باعث میشود جامعه از وعده و وعید زده شود و دیگری حسابی روی صحبتهای این چنینی باز نکند.در کل نیاز است که وضعیت اقتصادی بهبود یابد، شادی و نشاط در جامعه تزریق شود، اماکن ورزشی افزایش پیدا کنند، صدا و سیما به جای برنامههای لزوما سیاسی به دنبال برنامههای شادمانه باشد تا حالتهای خشونت کاهش پیدا کند. نیاز است به راهکارهای روانشناسان دلسوز این کشور توجه بیشتری شود تا روز به روز شاهد آرامش بیشتر در ایران باشیم.
شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید
- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد