
به گفته دبیر جامعه جراحان عمومی ایران با مهاجرت گسترده کادر درمان، نظام سلامت کشور در خطر فروپاشی قرار گرفته است.
دکتر سیاوش صحت با اشاره به اینکه در سه سال گذشته حدود 16 هزار پزشک از کشور مهاجرت کرده اند ، گفت یک پزشک اگر از نظر اقتصادی، معیشتی و جایگاه اجتماعی مورد توجه قرار نگیرد، آیا انگیزهای برای خدمت خواهد داشت؟ بنابراین اگر پزشکان کارهایی میکنند که در راستای اهداف پزشکی نیست، به دلیل این است که موقعیت اجتماعی ایجاب میکند.
وی افزود خالی ماندن بیش از ۶۵۰ ظرفیت تخصصی پزشکی حتی در رشتههایی مثل قلب و اورولوژی، بیش از گروه پزشکی باید برای مسئولان زنگ خطر را به صدا درآورد.
از سوی دیگر یک مقام نظام سلامت کشور در این رابطه گفت با مهاجرت گسترده کادر درمان، نظام سلامت کشور در خطر فروپاشی قرار گرفته است.
محمدرضا اسدی، نائبرئیس سازمان نظام پزشکی کشور افزود: «اگر به یک زوج پزشک حقوق مکفی پرداخت شود، مناطق محروم ما از پزشک اشباع میشود اما دولت میخواهد همهچیز را بر دوش افراد بگذارد.»
به گفته اسدی «امروز بسیاری از ظرفیتهای پذیرش رزیدنتها در رشتههای مختلف خالی است و برخی از آنها نیز بعد از پذیرش رزیدنت با انصراف پذیرفتهشدگان مواجه میشوند. همه این موارد زنگ خطری برای سلامت کشور هستند و ما عمیقا نگران فروپاشی نظام سلامت کشور هستیم.»
پیشتر ایرج خسرونیا، رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران نیزدر آستانه سی و سومین کنگره سالیانه جامعه پزشکان متخصص داخلی گفته بود مشکلات معیشتی و درآمد اندک پزشکان، مهاجرت آنان را افزایش داده است. تعداد زیادی از پزشکان و متخصصان نیز طبابت را رها کرده و به مشاغل دیگر رو آوردهاند. وضعیت پزشکان جوان وخیمتر است و اغلب آنان امکان ازدواج و تأمین مسکن ندارند.
این در حالی که مهاجرت کادر درمان اختصاص به پزشکان نداشته و محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار در ۱۸ بهمن سال ۱۴۰۱ هم گفته بود: «براساس آمار درخواست گواهی goodstanding یا همان سوءپیشینه کادر درمان و پزشکان، دستکم سالانه ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ پرستار از کشور مهاجرت میکنند، در واقع ماهانه حدود ۲۰۰ پرستار کشور را ترک میکنند، البته این آمار هم دقیق نیست، چون برخی شخصی و یا از راههای دیگری برای مهاجرت اقدام میکنند.»
ریحانه رستگاری مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز در ۱۷ آذرماه سال ۱۴۰۱ با اشاره به توافقنامه وزارت خارجه کشور و برخی از کشورها در سال ۹۳ در خصوص مهاجرت پرستاران و پزشکان، گفت: «پس از این توافقنامه از امور بینالملل وزارتخانه دستورالعملی ابلاغ شد و به دانشگاههای علوم پزشکی دستور دادند که نباید مانع مهاجرت افراد شوید»
بر پایه آخرین آمار منتشره در دهم خرداد ماه سال گذشته از سوی «رصدخانه مهاجرت ایران» که زیر مجموعه پژوهشکده سیاسیتگذاری دانشگاه شریف تهران و با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ایران فعالیت میکند، ۴۵ درصد از «پزشکان و پرستاران» کشور تمایل دارند از ایران «مهاجرت» کنند.
علی جعفریان، استاد گروه جراحی عمومی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران و عضو انجمن بینالمللی پیوند کبد نیز بهار سال گذشته با استفاده از هشتگ سونامی مهاجرت در توئیتی نوشته بود: «خالی ماندن بیش از ۶۵۰ ظرفیت تخصصی پزشکی حتی در رشتههایی مثل قلب و اورولوژی، بیش از گروه پزشکی باید برای مسئولان زنگ خطر را به صدا درآورد. این همان آزمونی است که برای قبولی در هر رشتهای سوال خرید و فروش میشد.»
در همین ارتباط، سیزدهم آبانماه ۱۴۰۰ حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در نامهای به رهبری از «کاهش تعداد نیروهای کادر تخصصی درمان» همزمان با «افزایش درخواست مهاجرت پزشکان به خارج از کشور» ابراز نگرانی کرده بود.
بررسی نهادهای پژوهشی ایران نشان میدهد که بیش از «۴۰ درصد» از اساتید، دانشجویان، محققان، پزشکان، پرستاران و فعالان استارتاپی در حوزههای مختلف «میل به مهاجرت» دارند که اکثر آنها «مشکلات کشور» را از دلایل عمده مهاجرت خود اعلام میکنند.
رصدخانه مهاجرت ایران در پژوهشی که سال پیش منتشر شد، به بررسی «شاخص میل به مهاجرت» میان «دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاهی، پزشکان، پرستاران، اساتید، محققان، پژوهشگران و فعالان کسب و کارهای نوپا (استارتاپها)» پرداخته که در نتایج استخراجشده از آن، آمده است که «شاخص میل به مهاجرت در همه گروههای بررسی شده، بیش از ۴۰ درصد است.»
بر پایه دادههای آماری منتشر شده در این پژوهش، ۵۳ درصد اساتید و محققان، ۴۵ درصد پزشکان و پرستاران، ۴۳ درصد فعالان استارتاپی و ۴۰ درصد دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاهها «میل دارند از ایران مهاجرت کنند.»
شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید
- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد