
یک کارشناس کارشناس توسعه در زمینه موج مهاجرت نیروی انسانی از ایران معتقد است چنین موج مهاجرتی در میان تمام اقشار تا پیش از این تنها در کشورهایی دیده شده که به نحوی درگیر جنگ داخلی یا خارجی هستند؛ مثل شوروی پیش از فروپاشی یا آلمان درگیر جنگ جهانی که از دانشمندان گرفته تا هنرمندان و کارگران همه از کشور مهاجرت میکردند.
این مطلب را جعفر خیرخواهان به روزنامه شرق اعلام کرد و افزود : در تاریخ ایران هم پس از جنگ جهانی با چنین پدیدهای مواجه بودیم و ایرانیان تمایل به مهاجرت به قفقاز داشتهاند؛ چراکه کشور درگیر قحطی و گرسنگی بود و چشمانداز اقتصادی روشنی نداشت. خیرخواهان ادامه میدهد: «این وضعیت هشداردهنده است و با این روال مهاجرت بهزودی برای یک کار بسیار ساده هم نیروی ماهر نخواهیم داشت. البته اینکه دافعه بازار کار و شرایط اجتماعی کشور تا کجا ادامه خواهد یافت مهم است. اگر دافعه ادامه پیدا کند، ممکن است کشور با موقعیتی ناگوار مواجه شود و نتواند به وضعیت قبلش بازگردد، اما اگر دافعه ادامه پیدا نکند و متولیان بتوانند حداقلهای اقتصادی را ایجاد کنند و جلوی عقبماندگی را بگیرند، میتوان به کاهش مهاجرت نیروهای انسانی ماهر امید داشت».
به اعتقاد این کارشناس با ادامه مهاجرتها نهایتا کار به اینجا میکشد که ترکیب جمعیتی تغییر کند و نیروی کار از کشورهای دیگری به ایران بیاید. «البته این را در نظر بگیرید که اکنون درآمد سرانه ایران از بسیاری از کشورها پایینتر است و برای همین اهالی بسیاری از کشورها که در گذشته حاضر به کار در کشور ما بودند، دیگر حاضر نیستند».
خیرخواهان ادامه میدهد: حدود 70 سال پیش ایران جزء جوامع کمدرآمد محسوب میشد، در دهه 40 به کشوری با درآمد سرانه متوسط به پایین رسید و در دهه 50 با درآمدهای نفتی سطح درآمد سرانه را به متوسط به بالا رساند. با این حال حالا دوباره در حال بازگشت به جمع کشورهایی با درآمد متوسط به پایین هستیم و درحالیکه همه دنیا در حال پیشرفت هستند، ممکن است ما دوباره به کمدرآمدی بازگردیم. چون جامعه کمدرآمد نیازهای حداقلی دارد، بنابراین متخصصان دیگر نمیتوانند اینجا درآمدزایی کنند. او توضیح میدهد که سالها پیش در ایران از پزشکان هندی یا پرستاران فیلیپینی یا کارگران بنگلادشی استفاده میشد، اما حالا درآمد سرانه کشوری مثل بنگلادش هم از ما بیشتر است و اقتصادشان رشدی 10درصدی دارد؛ حتی اگر اینطور هم نباشد ترجیح میدهند برای کار به کشورهای حاشیه خلیج فارس بروند که شرایط بهتری دارند و در واقع دیگر حاضر به کار در کشور ما نیستند. فقط ممکن است از کشور افغانستان یا شاید پاکستان به ایران بیایند آن هم به خاطر برخی خدمات عمومی بهتر از این کشورها در ایران؛ مثل بنزین ارزان و برخی یارانهها، احتمال مهاجرت کارگران پاکستانی و افغانستانی به ایران وجود دارد.
به گفته خیرخواهان کارگرهای مهاجر با ورود به ایران میتوانند محلههای افغانستانی و پاکستانی تشکیل دهند تا گروهی کار و زندگی کنند و هزینههایشان کمتر شود. آن بخش از ایرانیانی که مهاجرت نکردند نیز چون اقتصاد رشد ندارد و شغل جدیدی برایشان ایجاد نمیشود، مجبور میشوند دست به مشاغل سختی مثل چاهکنی بزنند که تا سالهای پیش به علت کمبودن درآمد این مشاغل، بیشتر در دست اتباع خارجی بوده است.
شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید
- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد