
اسپانیا یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا با جمعیت قابل توجه مهاجر است که به دنبال فرصتهای بهتر زندگی به این کشور وارد شدهاند. با این وجود، اخیراً نگرانیهایی در مورد سطح تحصیلات مهاجران مطرح شده است. گزارشهای منتشره نشان میدهد که حدود ۸۰ درصد از مهاجران ساکن اسپانیا دارای مدارک تحصیلی دانشگاهی کمی هستند یا اصلاً ندارند.
بر اساس گزارش روزنامه الموندو، اسپانیا از نظر تعداد مهاجر، دومین کشور پرجمعیت مهاجر در اتحادیه اروپا است. با وجود این، این کشور نتوانسته از استعدادهای نیروی کار خارجی بهره ببرد زیرا تنها حدود ۲۳.۱ درصد از مهاجران ساکن اسپانیا واجد شرایط و دارای مدرک تحصیلی دانشگاهی هستند.
آفریقاییها، فاقدترین گروه مهاجران به تحصیلات دانشگاهی
دادههای فونکاس، یک سازمان غیرانتفاعی در اسپانیا، نشان میدهد که مهاجران با پایینترین سطح تحصیلات عمدتاً از کشورهای آفریقایی هستند. تنها حدود ۶ درصد از مهاجران ساکن اسپانیا که تبعه یکی از کشورهای آفریقایی هستند، دارای مدرک دانشگاهی میباشند.
این منبع همچنین نشان میدهد که مهاجران کشورهای آمریکای لاتین ۳۱ درصد از افرادی را تشکیل میدهند که حداکثر مدرک تحصیلی آنها دیپلم دبیرستان است. فونکاس خاطرنشان میکند که تنها حدود ۲۴ درصد از مهاجرانی که در یکی از کشورهای آمریکای لاتین متولد شدهاند و در حال حاضر در اسپانیا زندگی میکنند، موفق به اخذ مدرک دانشگاهی شدهاند.
همانطور که الموندو گزارش میدهد، چنین ارقامی نگرانیهایی را در بین مقامات اسپانیا ایجاد کرده است؛ زیرا آنها معتقدند که سطح پایین تحصیلات مهاجران تأثیر منفی بر اقتصاد کشور خواهد داشت.
بانک مرکزی اسپانیا اخیراً در گزارشی اعلام کرد که اسپانیا در حال حاضر با عدم تعادلهایی در بازار کار مواجه است که باید در اسرع وقت برای رفع آنها اقدام کند، در غیر این صورت این مشکلات به صورت “بلاحل” باقی خواهند ماند.
طبق گزارش بانک مرکزی، تنها در سال ۲۰۲۳، ۸۰ درصد از مهاجران این کشور فاقد مدرک دانشگاهی بودهاند و حدود ۷۰ درصد آنها در مشاغل “غیرماهر” مشغول به کار بودهاند.
آنخل گاویلان، مدیرکل بخش اقتصاد، آمار و پژوهش بانک مرکزی اسپانیا، تأکید کرد که در حالی که مهاجران برای جبران روند پیری جمعیت اسپانیا و پر کردن مشاغل مختلف اهمیت دارند، اما به دلیل کمبود مهارتهای لازم در میان مهاجران، این جریان مهاجرتی به تنهایی نمیتواند مشکل کمبود نیروی کار متخصص را حل کند.
خروج نخبگان علمی، چالشی مضاعف
علاوه بر ثبت تعداد بالای مهاجران کمتحصیل، اسپانیا با مشکل خروج نیروی کار متخصص خود نیز مواجه است. بر اساس دادهها، شهروندان تحصیلکردهی اسپانیایی این کشور را به مقصد کشورهای دیگر ترک میکنند. در میان همه گروههای شهروندان اسپانیایی، دانشجویان دانشگاهی بالاترین درصد مهاجران را تشکیل میدهند؛ به طوری که ۶۰ درصد از آنها در سال ۲۰۲۲ مهاجرت کردهاند.
گاویلان با ابراز نگرانی در این مورد گفت: «از دست دادن استعدادهای داخلی در کنار افزایش تعداد مهاجران کمتحصیل، برای آیندهی بازار کار اسپانیا بسیار نگرانکننده است.»
وی همچنین تأکید کرد که مهاجرت استعدادهای اسپانیایی به کشورهای دیگر منجر به کمبود نیروی کار متخصص در بخشهای مختلف کشور خواهد شد.
شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید
- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد