
بیش از 132000 نفر از سال 2011 تا 2019 از طریق برنامه های سرمایه گذاری اقامت و شهروندی ارائه شده در کشورهای اروپایی مانند پرتغال، یونان، ایتالیا و اسپانیا تابعیت اروپایی خود را دریافت کرده اند.
بنا به تازه ترین گزارش بیز نیوز هم چنین در سال 2022 تعداد 1218 ویزای طلایی توسط مقامات در پرتغال صادر شد. در عین حال، در شش ماهه نخست سال جاری، کشور این شاهد 861 درخواست بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، 624 درخواست ثبت شده است.
برپایه این گزارش یونان نیز در سال گذشته میلادی در مجموع 4365 درخواست ویزای طلایی دریافت کرده است که از این تعداد 2432 مورد تنها در سه ماهه آخر سال 2022 بوده است.
در ایتالیا هم سال گذشته 79 ویزای طلایی اعطا شد که اکثر آنها به روسها، آمریکاییها و بریتانیاییها بودند. این مقدار تقریباً دو برابر سال قبل است.
مقامات اسپانیا نیز در سال 2022 در مجموع 2462 ویزای طلایی اعطا کردند که به این ترتیب نسبت به آمار سال قبل از آن 60 درصد افزایش داشته است.
در مورد ایرلند هم در مدت یاد شده 116 درخواست برای برنامه ویزای طلایی در سال 2022 ارایه شده در حالی که از ژانویه تا 25 می 2023، در مجموع 1350 درخواست ویزای طلایی ثبت شده است.
با این حال، گزارش بیز نیوز اعلام داشت که آینده نامشخص این نوع ویزا منجر به افزایش تقاضا به گزینه های جایگزین مانند ویزای متخصصان آی تی می شود.
علیرغم این واقعیت که کمیسیون اروپا اغلب از کشورهایی که چنین برنامه هایی را ارائه می دهند خواسته است تا به آنها پایان دهند، تا این لحظه، چندین کشور اروپایی به اتباع خارجی متمول اجازه می دهند تا از طریق برنامه های ویزای طلایی و پاسپورت طلایی، اقامت و حقوق شهروندی را به دست آورند.
در حالی که اقامت از طریق سرمایه گذاری به اتباع بین المللی و خانواده های آنها اجازه می دهد تا در صورت سرمایه گذاری مقدار مشخصی پول و داشتن شرایط مورد نیاز، اقامت در کشورهای خاصی را کسب کنند، برنامه شهروندی از طریق سرمایه گذاری به آنها اجازه می دهد تا از طریق کمک مالی ، تابعیت برخی از این کشورها را کسب کنند.
با این حال، آینده اخذ چنین اقامت و شهروندی ممکن است نامشخص باشد، زیرا طبق گزارش ها، این برنامه ها اغلب به افراد درگیر در امور غیرقانونی مانند پولشویی و فساد اجازه می دهد چنین امتیازی را بدست آورند و از همین رو برخی کشورها به ارایه چنین ویزاهایی پایان داده اند.
بنا به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره از جمله کشورهایی که به این برنامه پایان داده اند کشور قبرس است.
در فوریه سال جاری، ایرلند اعلام کرد که برنامه ویزای سرمایه گذار آن دیگر برای متقاضیان در دسترس نخواهد بود.
در همان ماه، در نتیجه بحران مسکن، پرتغال اعلام کرد که دو مسیر اخذ اقامت از طریق برنامه ویزای طلایی خود را خاتمه خواهد داد.
تصمیم ایرلند و پرتغال باعث شد تا سرمایهگذاران خارجی ثروتمند، بهویژه سرمایهگذاران آمریکایی، به سایر کشورهای اروپایی که چنین طرحهایی را اجرا میکنند، مانند یونان و اسپانیا نگاه کنند.
علیرغم این واقعیت که مقامات اسپانیا نیز اعلام کردند که برنامه ویزای طلایی آنها می تواند به زودی پایان یابد، پس از لایحه ای که در اوایل سال جاری توسط رهبر یک حزب سیاسی Mas Pais، Íñigo Errejón به کنگره ارائه شد، چنین تصمیمی وجود دارد. هنوز گرفته نشده است
این درحالی است که ویزای ویژه متخصصان آی تی به افراد اجازه می دهد تا به طور قانونی در کشورهایی که چنین ویزاهایی را ارائه می دهند، اقامت کنند و برای شرکت ها یا مشتریانی که در خارج از کشور هستند کار کنند.