
کارشناسان انتظار دارند روند مهاجرت ها به اتحادیه اروپا پس از لغو الزام اخذ ویزا برای شهروندان کوزوویی افزایش یابد.
پیش از این پارلمان اروپا به اجرای این طرح چراغ سبز نشان داده که شهروندان کوزوو را قادر می سازد از سال آینده میلادی به مدت 90 روز بدون الزام به اخذ ویزا ، به منطقه شینگن سفر کنند و انتظار می رود این تصمیم تغییرات قابل توجهی در روند مهاجرت از کوزوو به اتحادیه اروپا ایجاد کند.
این گزارش همچنین اضافه کرد با کاهش موانع سفر برای کوزووها، انتظار می رود فرصت های جدیدی هم پدید آید که به نفع «جوان اروپایی» مشتاق برای کشف اتحادیه اروپا و آنچه کشورهای عضو ارائه می دهند، پدیدار شود. از سوی دیگر علاوه بر این، بلوک 27 کشور، که می تواند از دیدگاهی تازه و کارگران جدید استفاده کند، می تواند شاهد تغییراتی باشد زیرا کمبود نیروی کار به یک پدیده نسبتاً رایج در سراسر اتحادیه تبدیل شده است.
آزادسازی ویزا برای اطمینان از افزایش تحرک و فرصت های سفر برای کوزووها
از اول ژانویه 2024، دارندگان پاسپورت کوزوو می توانند به کشورهای عضو منطقه شینگن به استثنای اسپانیا سفر کنند. موافقت نامه لغو روادید به کوزووها امکان می دهد هر 180 روز به مدت 90 روز در این منطقه بمانند، اما کسانی که قصد کار، تحصیل یا ماندن در یک کشور شینگن را دارند باید برای ویزای بلند مدت D درخواست دهند.
در حال حاضر شهروندان کوزوو باید برای سفر به این منطقه درخواست ویزا ارایه کنند که این روند غالبا طولانی، ناخوشایند و اغلب گران هست، زیرا هزینه ها می تواند به 150 یورو برسد در حالی که حداقل دستمزد در کوزوو حدود 260 یورو است.
بر اساس تجارب سایر کشورهای منطقه بالکان غربی، دوره پس از لغو الزام اخذ ویزا با افزایش علاقه به بازدید از اتحادیه اروپا و مهاجرت به این منطقه روبرو می شود که در برخی موارد حتی به موضوعی برای کشورهای عضو تبدیل شده است.
بر اساس گزارش شبکه مهاجرت اروپا که بر تاثیر آزادسازی روادید در آلبانی، بوسنی و هرزگوین، مونته نگرو، صربستان، مقدونیه شمالی، گرجستان، مولداوی و اوکراین تمرکز دارد، اجرای چنین طرح هایی باعث افزایش تعداد درخواست های پناهندگی از این کشورها خواهد شد.
از سوی دیگر این گزارش نشان میدهد که تعداد اتباع کشورهای بدون الزام به اخذ روادید که در منطقه شینگن بیش از حد اقامت داشته اند نیز در حال افزایش بوده است که چالشی برای کشورهای عضو اتحادیه به شمار می رود.
در حالی که چندین کشور اتحادیه اروپا پس از توافقنامه آزادسازی روادید با این هشت کشور ثالث، افزایش فعالیتهای مجرمانه را گزارش کردند، اکثر کشورهای عضو پس از معرفی آزادسازی ویزا، هیچ مشکلی در مورد اشتغال غیرقانونی گزارش نکردند.
آرین زکا، مدیر اجرایی اتاق آمریکا در کوزوو، به جوانان کوزوو هشدار می دهد که هر تلاشی برای استفاده از سفر بدون روادید برای مقاصد مهاجرت می تواند به حقوق آنها برای مسیر الحاق به شینگن در آینده نتیجه معکوس بدهد. علاوه بر این، این کشور بالکان به عنوان یک کشور ثالث امن طبقه بندی می شود، که نشان می دهد که پناهجویان به احتمال زیاد در صورت درخواست پناهندگی در اروپا، پاسخ مثبتی دریافت نخواهند کرد.
وی ادامه داد : از سوی دیگر صورت ایجاد موج مهاجرت ، این امر منجر به کاهش نیروی کار و در نتیجه موجب دشواری در راهاندازی مشاغل کوزوو را افزایش میدهد و نیاز به گزینههای جایگزین برای نیروی کار شدت می بخشد. با این حال، من میخواهم ابراز خوشبینی کنم که این اتفاق نمیافتد و آزادسازی ویزا فرصتی برای شهروندان خواهد بود تا بر اساس معیارهایی که این حق را تعریف میکنند، در محدوده شنگن حرکت کنند.
به گفته زکا، آزادسازی ویزا مزایای زیادی برای کوزووها به همراه خواهد داشت، از جمله حفظ روابط نزدیک خانوادگی، زیرا هم اینک میلیونها نفر از مهاجران کوزوو در اتحادیه اروپا زندگی می کنند.
افزایش مهاجرت موقت نیروی کار قابل انتظار است
انتظار می رود تأثیر آزادسازی ویزا به طور خاص در تعداد کارگرانی که برای کار موقت به کشورهای اتحادیه اروپا مهاجرت می کنند، بیشتر احساس شود.
آزادسازی ویزا میتواند روند سفرهای کوتاه مدت برای یک تبعه کشور ثالث را برای کشف فرصتهای شغلی در یک کشور عضو سادهتر کند، هرچند که واجد شرایط درخواست برای مجوز اقامت بر اساس دلایل شغلی نباشد. برای استخدام قانونی در هر یک از کشورهای عضو، اخذ ویزای کار ملی قبل از سفر به آن کشور خاص ضروری است.
بر اساس دادههای یورواستات، تعداد مجوزهای اقامت برای فعالیتهای حقوقی از اتباع بدون روادید در چند سال گذشته به طور قابل توجهی افزایش یافته است، که 71 درصد از کل مجوزهای اقامتی را که تحت چنین ادعاهایی در سال 2017 اعطا شده است، تشکیل میدهد.
اوکراینی ها از نظر کثرت مجوزهای اقامتی که به دلایل شغلی صادر می شود بخصوص در لهستان و جمهوری چک ، دررتبه اول قرار دارند و تعداد بالای مجوزهای اقامت صادر شده برای فعالیت های با دستمزد می تواند به این واقعیت مرتبط باشد که اوکراین در این دوره خاص وضعیت اقتصادی ناپایداری را تجربه می کرد.
این درحالی است که با توجه به افزایش مداوم اتباع بدون ویزا از بالکان غربی در آلمان، دولت طرح مهاجرت قانونی به نام HT را ایجاد کرده است.