
در کرواسی گردشگری صنعتی بزرگ است و سواحل آدریاتیک گردشگران را از سراسر جهان جذب می کند اما این کشور نیروی کافی برای ارایه خدمت به این همه گردشگر ندارد. حالا بسیاری از کسب و کارها برای حل مشکل به آسیا و نیروی کارش چشم دوخته اند.
سواحل کروواسی شلوغتر از همیشه است. رکورد بازدیدکنندگان در نیمه اول سال شکسته است. پیش بینی شده است که تابستان امسال رکورد شکن باشد. خبری عالی برای اقتصاد کرواسی . حدود یک پنجم تولید ناخالص داخلی این کشور از گردشگری تامین می شود. پذیرش واحد پول یورو و پیوستن به منطقه شنگن به این وضع کمک کرده است. اما یک مشکل هست. پیدا کردن نیروی کافی برای خدمت رسانی به این همه عاشقان آفتاب مشکلی جدی است . نیروی فصلی کافی در داخل وجود ندارد نیروی کافی از کشوهای یوگسلاوی سابق هم نمی آید. به همین خاطر خیلی از کسب و کارها به فکر راه حل دیگری افتاده اند.
جذب نیرو از کشورهایی مثل نپال و بنگلادش و فیلیپین این شکاف را پر می کند اما در این کشور برای خیلی از کسب و کارها استخدام کارکنان خارج از منطقه یورو تجربه جدیدی است . خوشحال هستند که می توانند نیروی کار پیدا کنند .
یک کارفرما در این زمینه می گوید «این کارگران که از خارج از اروپا می آیند به خوبی نیروهای محلی هستند. برای کار اینجا می آیند و کارشان را انجام می دهند و مشکلی با آنها نداریم . مثل یک خانواده با هم کار می کنیم ».
برای کارگران هم این یک فرصت است . دستمزد در کرواسی کمتر از میانگین اتحادیه اروپاست اما از کشورهای خودشان بیشتر است.
یک زن نپالی که برای کار به کرواسی آمده است می گوید «در نپال نه فرصت شغلی مناسبی هست نه دستمزد خوبی پرداخت می شود، اونجا نمی تونیم به رویاهایمان برسیم» .
یک مرد جوان هم می گوید «در کرواسی ما با کار مشابه نسبت به کشورمان ، حقوق خیلی بهتری می گیریم»
با وجود ورود نیروی کار از آسیا، کسب و کارها همچنان بسیار با کمبود نیرو مواجه هستند. نرخ بیکاری در کرواسی هم اینک از همیشه پایین تر است و آژانس های کاریابی از دولت می خواهند استخدام نیرو از خارج از تسهیل کند.
در این زمینه یک مدیر موسسه کاریابی می گوید کسب و کارها کمبود نیرو دارند. همه چیز تقریبا دو ماه طول می کشد ، وقتی مجوز کار را بگیرند بعد آنرا به سفارت کشورمان می فرستیم ، توی سفارت هم یک تا سه ماه طول می کشد، همه چیز بستگی به فصلی از سال دارد که درخواست ارایه می کنیم .
تا زمانی که سواحل کرواسی این چنین گردشگران را جذب کند ، این کشور همچنان توانشان را برای تامین نیرو به کار خواهد گرفت.
ایرانیان در کرواسی
یک فرضیه می گوید که کروات های اروپا ریشه ایرانی دارند. این فرضیه جالب و بحث بر انگیز که 200 سال پیش توسط پرفسور یوسیپ میکوزی بلومنتال مطرح شد ؛ تاکنون منجر به ارائه 249 مقاله تحقیقی، علمی و چاپ آن در نشریات مختلف توسط 120 استاد کروات و غیرکروات شده است.
پرفسور یوسیپ میکوزی بلومنتال در پایان نامه خویش در سال 1797 ، ریشه ایرانی بودن کرواتها را مورد بررسی قرار داد و نتیجه گرفت که کرواتهای امروزی از بخش غربی ایران باستان مهاجرت کرده اند.
یکی از مهمترین کتیبه ها درمورد تاریخ کشور کرواسی و بهترین دلیل و سندی که بر تقویت این تئوری می پردازد ، کتیبه تانائیس می باشد. این کتیبه توسط یک باستان شناس روسی به نام پل میخایلوویچ در بین سالهای 1822 تا 1874 کشف شده است.
ام.ان.چوریچ هم در سال 1991 در کتاب خود پیرامون ریشه ایرانی بودن کرواتها از آسیا مطرح کرده است که حدود 190 نام فامیلی کروات ها ،شبیه یا حتی کاملا عین نام فامیلهای ایران قدیم میباشد.
ایرانیان هم اینک در کرواسی یک جامعه کوچک از مهاجران هستند که برخی آمارها تعداد آنها را کمتر از دو هزار نفر تخمین می زنند. این جامعه شامل افرادی است که به دلایل مختلف مانند تحصیل، کار یا ازدواج به کرواسی مهاجرت کرده اند.
ایرانیان در کرواسی به طور کلی در بخش های مختلف اجتماعی و فرهنگی فعالیت می کنند. برخی از آنها در حوزه های علمی و تحقیقاتی، هنر، ورزش و تجارت فعالیت دارند. همچنین، برخی از ایرانیان در کرواسی به عنوان دانشجو یا تحصیلکرده های بازگشتی در دانشگاه ها و موسسات آموزشی فعالیت می کنند.
ایرانیان در کرواسی همچنین فعالیت های فرهنگی و اجتماعی خود را نیز دارند. آنها مراسم های مذهبی و فرهنگی خود را برگزار می کنند و در جشنواره ها و رویدادهای مختلف شرکت می کنند. همچنین، برخی از ایرانیان در کرواسی سعی می کنند فرهنگ و زبان فارسی را حفظ و به نسل جوانان خود انتقال دهند.
با وجود اینکه جامعه ایرانیان در کرواسی کوچک است، اما آنها تلاش می کنند تا ارتباطات و ارتباطات خود را با جامعه ایرانی در سراسر جهان حفظ کنند. آنها از طریق شبکه های اجتماعی و سایت های اینترنتی با هم ارتباط برقرار می کنند و در تبادل اطلاعات و تجارب خود مشارکت می کنند.