
یک جامعهشناس معتقد است پدیده فراگیر مهاجرت در جامعه امروز ایران ناشی از تضاد ظرف و مظروف است .
این مطلب را محمد فاضلی جامعه شناس و استادیار سابق دانشگاه شهیدبهشتی اعلام کرد و گفت: اگر ظرف و مظروف با هم بزرگ نشوند ، مظروف ضرف را ترک می کند. همانطور که شما یه قابلمه دارید دو لیتر اب جا می گیرد. وقتی سه لیتر آب در آن بریزید یک لیتر آن سر ریز می شود و بیرون می ریزد.
وی اضافه کرد: الان مظروف جامعه ایران با ظرف جامعه همخوانی ندارد. مهاجرت محصول بزرگ شدن مظروف از ظرف است . این مظروف دیگر در این ظرف جا نمی گیرد. اصلا جا نمیشود. فرد مثلا دکترای یک حوزه خاصی دارد خیلی توانمندی دارد ، اینجا اصلا برایش شغلی متناسب با وضعیت او وجود ندارد و بنابراین دارد از ظرف سرریز می شود.
فاضلی ادامه داد: جامعه ایران در حال تحول به سمت پیل گونه ای است و مظروف این جامعه در حال بزرگتر شدن از ظرف است. اگر امروز بخواهم دو واژه اظهار کنم درباره تشریح جامعه امروز ایران ، یکی تضاد ظرف و مظروف است و دوم فرسایش تمدنی.
وی در توضیح مفهوم فرسایش تمدنی گفت : این فرسایش معظوف به فرسایش ظرف است یعنی اقشار مهمی ازجامعه که قرار است رهبران فکری ، رهبران کسب و کار ، رهبران کارخانه ها و استادان دانشگاهها باشند همان بخشی از مظروف هستند که در حال سرریز شدن و بیرون رفتن از ظرف هستند.