یک نماینده مجلس معتقد است برخی می‌خواهند ما را وارد چالش امنیتی با مهاجرین کنند و به عمد چالش ایرانی افغانی درست کنند.

یک نماینده مجلس درباره حضور مهاجرین افغانی در ایران معتقد است در این زمینه نگرانی وجود دارد اما برخی می‌خواهند ما را وارد چالش امنیتی با مهاجرین کنند و به عمد چالش ایرانی افغانی درست کنند.

این مطلب را جلیل رحیمی جهان‌آبادی نماینده مردم تربت‌جام، باخرز و تایباد و همچنین عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی اعلام کرد و افزود:

** وضعیت کشور افغانستان ظرف چند دهه گذشته کاملا نامساعد بوده است و ما جزء یکی از کشور‌هایی بوده‌ایم که بیشترین آمار پذیرش مهاجران افغانستانی را داشته‌ایم، دلیل آن هم کاملا مشخص است؛ هم اشتراکاتمان با ملت افغانستان بیشتر از هر ملتی در دنیا است و هم مرز‌های دو کشور بسیار گسترده است و متأسفانه حفاظت لازم از آن به عمل نمی‌آید. سیاست جمهوری اسلامی ایران در برابر مردم افغانستان به عنوان یک کشور اسلامی، هم‌فرهنگ، هم‌دین و هم‌زبان همواره همراه با رأفت بوه است.

** اکنون در سطح جامعه نگرانی‌های گسترده‌ای پیرامون حضور وسیع مهاجران افغانستانی وجود دارد. من باید این نکته را تأکید کنم که عده‌ای از روی عمد بخشی از این نگرانی‌ها را دامن می‌زنند یعنی به دنبال این هستند که این نگرانی را برای ما تبدیل به یک چالش امنیتی کنند و به چالش ایرانی-افغانستانی دامن بزنند. در صورتی‌که گزارش‌های نهاد‌های امنیتی یا رصد‌هایی که خودمان داریم گویای آن است که البته نگرانی وجود دارد، به هر حال یک تعداد گسترده‌ای به کشور وارد شده‌اند، خیلی از این‌ها شناسایی نشده‌اند، به صورت غیرقانونی آمده‌اند و نیاز به شناسایی و سازمان‌دهی دارند. ولی احساس می‌کنیم این روندی که در حال حاضر مشغول ایجاد چالش است بیشتر کاری رسانه‌ای است برای این‌که ما را وارد یک فاز امنیتی و یک چالش امنیتی با مهاجرین بکند.

** واقعیت این است که ما در حال انجام دو-سه کار به صورت هم‌زمان هستیم. مسأله اول موضوع تأمین امنیت مرز‌های شرقی کشور است. کمیسیون امنیت ملی در دو نوبت از مرز‌های شرقی بازدید کرده است و الان مرز‌های شرقی کشور در برخی نقاط با هدایت ستاد کل نیرو‌های مسلح در حال مسدود شدن هستند. دیوارکشی می‌شود و پاسگاه‌های مرزی با نیرو‌های پشتیبان ارتش و سپاه تقویت می‌شود.

** کار دیگری نیز انجام شده این است که از نهاد‌هایی مانند وزارت کشور، اداره اتباع و دیگر نهاد‌های دخیل، به صورت مرتب و بار‌ها گزارش گرفته‌ایم برای این‌که ببینیم در حال انجام چه سامان‌دهی‌ای هستند. الان بحث شناسه ملی مطرح است و این‌که از طریق یک کارت شناسایی، محل سکونت مهاجرین، مشخصات و ویژگی‌های آن‌ها را ثبت کنیم تا هم ما بتوانیم به آن خدمت‌رسانی کنیم و هم بتوانیم از لحاظ امنیتی رصد کنیم و ببینیم چه وضعیتی دارند.

** اقدام سوم در مجلس، تصویب تشکیل سازمان ملی مهاجرت است که در چنین سازمانی تکلیف بسیاری از این مهاجرین مشخص می‌شود؛ و اگر کسی دارای شرایط خاصی است مثلا می‌تواند در ایران سرمایه‌گذاری کند، شناسایی می‌شود. چرا که باید توجه داشت جمعیت مهاجرین، فقط شامل کارگران نیست و به هر حال در میان آن‌ها نخبگان علمی، سرمایه‌گذاران، تجار و برخی مقامات سابق دولت افغانستان نیز وجود دارند و نباید یک نگاه کاملا منفی به حضور آنان داشته باشیم.

** چنان‌که می‌دانید که بسیاری از کشور‌های جهان در حال حاضر درگیر بحث مهاجرت و حضور اتباع بیگانه هستند. همین آمار و ارقام افرادی که از کشور خودمان در ترکیه خانه می‌خرند را که ملاحظه کنید متوجه خواهید شد که در کشور‌های همسایه نیز همین وضعیت وجود دارد یا مثلا مهاجرین سوری در ترکیه همین وضعیت را دارند. به هر حال این چند کار، یعنی تقویت مرز‌های شرقی و نظارت بر فرآیند ورود مهاجرین، تشکیل سازمان ملی مهاجرت و بحث نظارت بر اقدامات نهاد‌هایی مانند وزارت کشور و اداره اتباع، در دستور کار مجلس وجود دارد و ما در حال انجام آن هستیم.

** به نظر من آن چالش ایرانی – افغانی و چالش‌های امنیتی که در فضای رسانه‌ای به آن دامن زده می‌شودرا باید مدیریت کرد، چون به نظر می‌رسد ایجاد این چالش تعمدی است و در حال گسترش یک نگرانی در جامعه است و می‌خواهد جامعه را به لحاظ فکری و ذهنی دچار تشویش کند. این بیشتر یک جنگ رسانه‌ای علیه ما است، ولی در عین حال واقعیت امر این است که آمار و ارقام مرتبط با ورود اتباع بالا است و بنابر آن، نیاز به شناسایی و ساماندهی نیز وجود دارد که ما هم در حال انجام آن هستیم.