موضوع مقابله با سیل پناهندگان به انگلیس در ماههای اخیر به یکی از مباحث مهم مهاجرت به این کشور تبدیل شده است

در حالی که تصویب لایحه انتقال پناهندگان به انگلیس به کشورهای دیگر نظیر رواندآ این روزها به مهمترین موضوع چالشی در خصوص مهاجرت به این کشور تبدیل شده است ، یک فروند کشتی با هدف اسکان پناهندگان، در یکی از بندرهای این کشور پهلو گرفت .

این کشتی که Bibby Stockholm  نام دارد اخیرا به بندر شهر پورتلند رسیده و 500 پناهجو را در خود جای خواهد داد و انتظار می رود اولین پناهجویان اواخر این ماه سوار بر بیبی استکهلم شوند. این کشتی که به تازه گی بازسازی شده است بیش از این با ظرفیت 200 مسافر فعالیت می کرد

این کشتی  و هم این لایحه انتقال پناهندگان به کشورهای دیگر ، بخشی از استراتژی ریشی سوناک  نخست وزیر بریتانیا برای جلوگیری از رسیدن مهاجران از طریق قایق های کوچک به این کشور است.

کشتی بیبی استکهلم یک ماه دیرتر از زمان برنامه ریزی شده و تنها چند ساعت پس از تصویب لایحه بحث برانگیز مهاجرت توسط پارلمان بریتانیا که سازمان ملل آن را مغایر با قوانین بین المللی توصیف کرد، وارد این بندر شد.

بر اساس قانون جدید، هر پناه جویی که به طور غیرقانونی با قایق به کشور برسد، از حق درخواست پناهندگی در بریتانیا محروم خواهد شد. این همچنین شامل اقداماتی برای انتقال همه ورودهای غیرقانونی به کشورهای ثالث مانند رواندا است، اگرچه طرح رواندا تاکنون توسط دادگاه استیناف بریتانیا مسدود شده است.

در سال 2022، بیش از 45 هزار نفر بویژه از طریق کانال مانش به طور غیر قانونی  بعنوان پناه جو وارد انگلیس شده اند که در این میان چندین نفر در این تلاش جان خود را از دست دادند.

دولت انگلیس در زمان نخست وزیر بوریس جانسون طرحی را موسوم به طرح رواندا برای مقابله با هجوم پناهجویان غیر قانونی به تصویب رساند اما این طرح در آخرین لحظه توسط دادگاه حقوق بشر اروپا - که جدا از اتحادیه اروپا است - مسدود شد و هنوز در چالش های حقوقی فرو رفته است.

دولت بریتانیا ماه گذشته اعلام کرد از حکم سه قاضی دادگاه استیناف مبنی بر اینکه رواندا نمی تواند یک کشور ثالث امن برای انتقال پناه جویان در نظر گرفته شود، تجدید نظر خواهد کرد.

این حکم به دنبال چالشی سیاست اعمال شده توسط 10 مهاجر و یک موسسه خیریه حامی پناهجویان بود اما نخست وزیر فعلی بریتانیا اعلام کرده هر چند به رای دادگاه احترام می گذارد اما "اساسا" با نتیجه گیری قضات مخالف است.

این درحالی است که تا به امروز هیچ پرواز اخراج پناهجویان از انگلیس به رواندا انجام نشده است.

گروه های حقوق بشر ، زمامداران رواندا را به سرکوب مخالفان سیاسی و ازادی بیان متهم می کنند . سیاست های مشت آهنین پل کاگامه رئیس جمهوری رواندا منجر به کشته حدود 800 هزار نفر از سال 1994 در این کشور شده است .

به گفته نخست وزیر بریتانیا ، این کشور روزی 6 میلیون پوند بابت اقامت پناه جویان غیر قانونی در هتل های این کشور پرداخت می کند و می گوید بسیاری از مالیات دهندگان بریتانیایی با این هزینه کرد مخالف هستند.